Fort bij Rijnauwen

Print Object

coord_52.075066666667;5.1767
Fort bij Rijnauwen
nl-1-on.gif
Fort bij Rijnauwen
Overige aanduiding(en) Fort Rijnauwen
Locatie Vossegatsedijk, 3981, Bunnik
Soort werk fort
Type polygonaal fort
positiefort
Vestingbouwkundige kenmerken Grootste fort van Nederland (31,4 ha). Positiefort in niet-inundeerbaar terrein, gebouwd volgens het polygonale stelsel en omgeven door een natte gracht. Gekenmerkt door een caponnière en kleine uitbouwen met laaggelegen geschutskelders voor de grachtverdediging. In de keel (de achterzijde van het fort) ligt een vijfhoekig gemetseld reduit.
Functie(s) Maakte deel uit van de vooruitgeschoven linie bij Utrecht. Diende, samen met het Werk aan de Hoofddijk, de forten bij Vechten en het Hemeltje, ter afsluiting van de Houtense Vlakte, een brede terreinstrook aan weerskanten van de Kromme Rijn.
De Houtense Vlakte is enkele kilometers breed en ligt te hoog om volledig onder water gezet te kunnen worden. Vandaar dat dit gebied werd gezien als het meest waarschijnlijke punt van aanval op de linie. Het werd in de 20e eeuw versterkt met een loopgravenstelsel. De betonnen groepsschuilplaatsen in de omgeving herinneren hier nog aan. De dubbele rij tussen de forten bij Rijnauwen en Vechten dateert uit de mobilisatie 1914-1918. De vierkante exemplaren, 'pyramides' genoemd, werden in 1939-1940 aangelegd.
Geschiedenis Gebouwd in 1868-1871, verbeterd in 1877-1885.
Tijdens de mobilisatie 1914-1918 werden in het glacis loopgraven en groepsschuilplaatsen gebouwd. Tijdens de mobilisatie 1939-1940 werden de groepsschuilplaatsen omgebouwd tot mitrailleurkazematten.
Monumentenstatus Rijksmonument
Monumentennummer 11289
Huidige toestand Het fort verkeert in goede staat
Huidig gebruik Natuurreservaat.
Op het binnenplein is een herdenkingsmonument voor verzetsstrijders die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd.
Flora en fauna Grote natuurwaarde. Er leven onder meer ijsvogels en gekraagde roodstaarten. In de gebouwen overwinteren honderden vleermuizen, waaronder franjestaart, baardvleermuis en watervleermuis.
Website(s) http://www.fortrijnauwen.nl

Onderdeel van

++ Nieuwe Hollandse Waterlinie