Webinars

Dinsdag 12 september 2023 om 19.30 uur

Circumvallatielinie van Frederik Hendrik rond Groenlo

door Eric van der Kuijl

Luchtfoto Engelse Schans

Circumvallatielinie Hugo de Groot

Onderwerp:
Het onderwerp zou dan zijn de Circumvallatielinie van Frederik Hendrik rond Groenlo (Grol) in 1627.De linie die nog voor 80% (vooral ondergronds) bewaard is gebleven, is inmiddels een Rijksmonument geworden. Delen van de linie zijn, na historisch en archeologisch onderzoek, gereconstrueerd en bovengronds zichtbaar gemaakt. Om het jaar is het Beleg van Grol uit 1627 opnieuw te beleven tijdens de Slag om Grolle, een spektakel dat meer dan 40.000 bezoekers trekt.

 

 

 

De spreker:
Eric van der Kuijl (1969) is professioneel archeoloog en o.a. lid van de Monumenten Commissie van de Stichting Menno van Coehoorn en adviseur van de Stichting Vestingwerken Ravenstein. Zijn projectplan voor de Circumvallatielinie van Groenlo in opdracht van Gemeente Oost Gelre heeft er onder meer toe geleid dat de Linie aangewezen is als Rijksmonument en dat delen van de linie gereconstrueerd en gevisualiseerd zijn. Het Beleg van Grol is tegenwoordig het tweejaarlijks hoogtepunt van Groenlo, waarbij meer als 40.000 bezoekers genieten van het gelijknamige re-enactment spektakel. Eric heeft zich onder meer toegelegd op vestingbouw en conflictarcheologie in de Late Middeleeuwen en de Tachtigjarige Oorlog en heeft diverse opgravingen van vestingwerken in Nederland uitgevoerd.

 

 

Zie de pagina met opnames van eerder gehouden webinars.

Bent u nog geen lid van de Stichting Menno van Coehoorn en wilt u toch het webinar volgen, stuur dan een mail naar  info@coehoorn.nl. U ontvangt dan een eenmalige uitnodiging.

In het onderstaande schema ziet u een overzicht van de geplande webinars. Op de pagina Historisch overzicht vindt u een overzicht van eerder gehouden webinars. In dit overzicht staan vaak ook links (YouTube-kanaal van de Stichting Menno van Coehoorn) naar opnames van de eerder gehouden webinars zodat u deze terug kan kijken.

 

DatumTijdstipOnderwerpSpreker(s)
2023-10-0419.30-21.00uDe Stelling van Honswijk in het LekaccesHijlke Bakker
2023-11-0719.30-21.00uFort Rammekens 1547, overzicht van de geschiedenis en de bouw van een Habsburgse vesting aan de ScheldeBram Silkens & Jan van der Hoeveen
2023-12-1319.30-21.00uAtlas van de Atlantikwall in de Provincie Zuid-Holland (DATUM gewijzigd)Arthur van Beveren